Jak zrobić KAWĘ podczas podróży? 6 SPOSOBÓW parzenia kawy na wyjeździe i wycieczce (też bez prądu i bez kuchni)

Aktualizacja: 20 sierpnia 2023 r.
Jak zrobić kawę na wyjeździe w podróży kawa sposoby parzenia

Wiem co przeżywa miłośnik kawy, kiedy obok nie ma jego ulubionych ziaren, młynka, czajnika i przyrządów do parzenia kawy. Na wyjeździe i bez prądu nie jesteśmy jednak skazani na nieznanej jakości kawę z saszetki, bo istnieją sprawdzone sposoby parzenia świetnej kawy podczas podróży, niewymagające długiej listy sprzętu. W artykule przybliżę Ci metody na przygotowanie kawy w outdoorze oraz w czasie podróży, nie idąc na jakościowe kompromisy. Sprawdźmy więc, jak zrobić dobrą kawę podczas podróży, poznając 6 sposobów parzenia kawy na wyjeździe.

Co znajdziesz w artykule?

  • listę obowiązkowego wyposażenia każdej osoby, która chce pić dobrą kawę w podróży,
  • propozycje 6 najlepszych metod robienia pysznej kawy zarówno na krótkim wyjeździe, jak i w czasie długiej podróży,
  • wskazówki pomagające przygotować kawę w podróży różnymi metodami, krok po kroku,
  • najważniejsze informacje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze ziaren kawy.

Jaką kawę będziemy parzyć w podróży, a jakiej będziemy unikać?

W czasie warsztatów kawowych dowiedziałem się kiedyś oczywistej prawdy – dobra kawa to taka, która nam smakuje. I chociaż zgadzam się z tym zupełnie i szanuję wolność każdego w wyborze najpyszniejszej dla niego kawy, w tym artykule skupimy się na metodach parzenia wysokiej jakości kawy w podróży.

Nie będę więc mówił dzisiaj o kawie rozpuszczalnej czy o kawie po turecku przygotowywanej z marketowej, mielonej kawy. Jakość takiego ziarna jest zupełną zagadką, a maksymalnie ciemne palenie ukrywa wszelkie atuty (a przede wszystkim wady) kawy, robiąc z niej powtarzalny, ale mocno przeciętny napar.

W moje ostatnie podróże zabierałem obrabianą anaerobowo kawę La Cabana i kenijską Kariru

Skupię się na wyborze dobrych ziaren kawy i metodach parzenia, które oddają jak najwięcej bogactwa aromatu i smaku kawy. To, że parzysz kawę w podróży nie oznacza, że masz iść na jakiekolwiek jakościowe kompromisy. Na łonie natury czy w dłuższej trasie również możesz wypić aromatyczną i smaczną kawę najwyższej jakości… nie męcząc się zbyt mocno z jej przygotowaniem.

Jak to… kawa z masłem? Możesz dodać do świeżo zaparzonej kawy ok. 30 g masła i łyżkę oleju MCT, otrzymując dzięki temu tzw. kuloodporną kawę (bulletproof coffee). To wyjątkowy zastrzyk energii, który poprawia zdolności kognitywne i samopoczucie.

Opowiem Ci najpierw, w jakie obowiązkowe wyposażenie kawosza-podróżnika powinieneś się zaopatrzyć i zrobię przegląd najpopularniejszych i najlepszych metod parzenia pysznej kawy w podróży. Na koniec pomogę Ci w wyborze ziaren kawy i spróbuję pomóc w rozwiązaniu jednego z największych problemów w robieniu kawy na wyjeździe.

Obowiązkowe wyposażenie – co musisz mieć, aby zrobić dobrą kawę podczas podróży?

Zanim zdecydujesz się na przetestowanie konkretnego sposobu parzenia kawy na wyjeździe, campingu i ogólnie w czasie podróży, trzeba uzbroić się w zestaw obowiązkowego wyposażenia. Dobre wieści są takie, że sprzęt ten przyda Ci się nie tylko w czasie podróży, ale bez problemu będzie mógł korzystać z niego w domu.

Młynek do kawy

Najwygodniej byłoby oczywiście zmielić kawę wcześniej (lub kupić już zmieloną kawę), aby nie mieć tego na głowie w czasie podróży. I rzeczywiście – możesz tak zrobić, ale… chciałbym Cię namówić do podróżowania z kawą w ziarnach i z młynkiem do kawy. Poza tym, że po pierwszych ruchach młynka poczujesz już piękny zapach, to jeszcze będziesz miał pewność, że kawa nie straci swojego aromatu przed zaparzeniem.

Sprawdź dostępne na rynku ręczne młynki do kawy i wybierz najlepszy dla Ciebie model. Ja korzystam z Hario Smart G Transparent i jestem z niego zadowolony.

Zanim kupisz młynek do kawy pamiętaj, aby szukać tylko wśród ręcznych młynków żarnowych. Idealnie nadają się do podróży dzięki swoim gabarytom (małe młynki zazwyczaj mieszczą się w kieszeni) i mielą kawę równomiernie, co jest ważne w metodach parzenia, o których niedługo opowiem. Kupuj młynki z ceramicznym, regulowanym żarnem, które zmielą kawę na potrzebną grubość i nie zabiorą jej smaku (co jest typowe dla ostrzowych młynków elektrycznych – tych unikaj).

Filtry

Bez filtrów nie uda się zrobić kawy w większości popularnych metod przelewowych. Co metoda, to inne rozmiary i formy filtrów. Przed podróżą będziesz się musiał zaopatrzyć w zestaw tych filtrów, które są dedykowane do Twojej ulubionej metody. Na szczeście nie jest to duży wydatek, a raz kupione opakowanie starcza na długo.

Do Chemexa i do Drippera V60 (o których więcej piszę niżej) możesz dopasować ten sam filtr i zaoszczędzić na zakupach. Producenci sprzedają oddzielne filtry, jednak kształt tych sprzętów (stożek) jest zbliżony i kawa wyjdzie świetna nawet, jeśli użyjesz “niepasujących” filtrów. 

Większość popularnych metod przelewowych wymaga stosowania papierowego filtra. Wyjątkiem są zaparzacze typu “wszystko w jednym”, które mają już przygotowanego na stałe drippera z filtrem wykonanym np. z metalowej siatki oraz kawiarka, która ma już wbudowany swój system filtracyjny.

Gdy już wybierzesz swoją ulubioną metodę parzenia kawy w podróży, zamów zapas filtrów i pamiętaj, aby opłukać wodą każdy z nich zanim zaczniesz filtrować kawę. Unikniesz dzięki temu “mikropaprochów”, które mogą znajdować się na papierowych filtrach i trafić do Twojej filiżanki.

Stalowy lub ceramiczny kubek podróżny

Nie zawsze będziesz go potrzebował, bo niektóre metody parzenia kawy w plenerze mają już naczynie na kawę w zestawie (np. AeroPress Go, Cafflano). Przyznam jednak, że picie kawy to dla mnie nie tylko prosta czynność pozwalająca dostarczyć organizmowi kofeiny, ale też przyjemny rytuał. Lubię pić kawę z ładnego i wygodnego kubka – stąd podróżuję z oddzielnym naczyniem na kawę. Najładniejsze są ceramiczne, ale ich wadą jest mała wytrzymałość na podróżnicze wstrząsy. ;)

W podróży świetnie sprawdzą się moim zdaniem kubki ze stali nierdzewnej, które są jednocześnie bardzo trwałe, łatwe w myciu i bezpieczne. Dzięki braku tworzyw sztucznych, kawa nie zmienia swojego smaku i nie przenikają do niej niechciane substancje. Raz kupiony, metalowy kubek będzie Ci służył nie tylko przy piciu kawy, ale też jako wygodne naczynie np. na herbatę w czasie górskich wędrówek.

Termos

Nie jest to punkt obowiązkowy, ale w wielu przypadkach trudno byłoby poradzić sobie bez niego. Poza możliwością zachowania ciepła Twojej ulubionej kawy na długo, termos przyda się w zabezpieczeniu się w odpowiednio duże zapasy wrzątku. Nie zawsze na wyjeździe (np. na campingu) masz w końcu do dyspozycji kuchenkę i czajnik lub inne źródło gorącej wody.

Twój termos nie musi spełniać żadnych dodatkowych, kawowych wymogów. Ważne, żeby solidnie trzymał ciepło i był wytrzymały. Jeśli będzie jeszcze dobrze wyglądał, to trafiłeś na sprzęt doskonały. ;)

Zadbaj o termos, który będzie solidnie wypełniał swoje funkcje, czyli trzymał ciepło maksymalnie długo. Kawy nie uda się zaparzyć bez gorącej wody (no chyba, że zamarzy Ci się cold brew), więc w przypadku braku dostępu do prądu lub kuchenki, jakość termosu jest kluczowa. Zadbaj też o to, żeby gorąca woda nie miała w termosie kontaktu z plastikiem – psuje to smak i ma potencjalnie poważne konsekwencje zdrowotne.

Kawa

Czułem, że czegoś brakuje w tym zestawieniu. Jak wymyślnych metod byśmy nie stosowali i jakiej magii nie tworzyli wokół parzenia kawy, bez dobrej jakości ziaren wypalonych w odpowiedni sposób nie powstanie idealnie smakująca kawa. Przez Internet możesz zamówić dobrą kawę w ziarnach (również specialty), a potem zmielić ją w domu lub w podróży tuż przed zaparzeniem. Wtedy będzie najbardziej aromatyczna.

W końcowej części artykułu podpowiem Ci trochę na temat tego, czym warto się kierować w wyborze idealnych ziaren kawy. Pamiętaj jednak, że dobra kawa to taka, która Ci smakuje – nie sugeruj się więc wyłącznie czyimiś podpowiedziami, testuj samodzielnie i znajdź swoje ulubione ziarna, palarnie, sposoby palenia i obróbki. Z drugiej strony, daj sobie okazję na testowanie nowego i miej otwartą głowę.

Jak zrobić kawę w podróży – co zamiast ekspresu do kawy? 6 najlepszych metod parzenia kawy na wyjeździe

Wybrałem dla Ciebie kilka metod parzenia kawy w czasie podróży, które sprawdziły się już na moich niejednych wakacjach czy innych wyjazdach. Przy każdej z metod znajdziesz listę wymaganego wyposażenia i łatwy do ogarnięcia przepis na kawę z danego urządzenia. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś kawy inaczej niż wlewając wodę do kubka, poradzisz sobie ze wszystkim bez problemu.

Sprawdź w Niezbędniku Podróżnika, z jakich stron i aplikacji korzystam w czasie moich podróży

1. Dripper V60

Czego potrzebujesz: gorąca woda, papierowe filtry, młynek do kawy, ziarna kawy

Jedna z moich ulubionych metod parzenia kawy nie tylko w podróży i na wyjazdach, ale również w domu. Dripper V60 pozwala na uzyskanie delikatnej w smaku, aromatycznej kawy, nie brudząc przy okazji miliona sprzętów i nie wymagając długiej listy sprzętu. Po wszystkim wyrzucasz tylko filtr z kawą i opłukujesz lekko dripper.

Jak zrobić kawę w dripperze V60? Zmiel ok. 15 g kawy (dość drobno, jak sól kuchenna), włóż papierowy filtr do stożka V60, ustaw go na kubku, przepłucz wodą i wsyp kawę. Zalej kawę i zostaw na 30 sekund, potem dwukrotnie dolewaj wody czekając, aż cała przepłynie do kubka. Kawa gotowa!

Ogromną zaletą drippera jest to, że jego waga jest mała i to, że możesz go ustawić na dowolnym kubku lub termosie. Urządzenie jest plastikowe, ale dzięki papierowemu filtrowi kawa nie ma z bezpośredniego kontaktu z tworzywem. Do przygotowania kawy potrzebujesz tylko gorącej wody – dostęp do kuchenki nie jest potrzebny.

2. AeroPress Go

Czego potrzebujesz: gorąca woda, papierowe okrągłe filtry, młynek do kawy, ziarna kawy

To odporny sprzęt do robienia kawy, jednocześnie zajmujący mało miejsca i przygotowujący dobrą kawę. AeroPress Go to podróżna odmiana jednego z najpopularniejszych sprzętów do robienia kawy pod ciśnieniem nieco większym niż w metodach przelewowych napędzanych tylko grawitacją.

Jak zrobić kawę w AeroPress Go? Zmiel ok. 16 g kawy (dość drobno, jak sól kuchenna), wsyp do AeroPressa i zalej gorącą wodą. Możesz najpierw zalać kawę tak, aby woda ledwo ją pokrywała, zamieszać i odczekać 30 sekund, zanim dolejesz wody “do pełna” (to pozwoli na tzw. preinfuzję). 

Po zalaniu do pełna, odczekaj 3,5 minuty, nałóż sitko z  filtrem, przyłóż kubek i odwróć AeroPress o 180 stopni. Pozostaje tylko “wycisnąć” kawę do środka i… gotowe!

Na plus waga i gabaryt urządzenia – lekki AeroPress Go chowa się w dołączanym do zestawu kubku, w którym możesz od razu przygotować swoją ulubioną kawę (a dokładniej: do którego możesz tę kawę wycisnąć). Duża zaleta to też aromatyczny smak kawy – bardziej intensywny niż w przypadku metod grawitacyjnych (V60, Chemex, slowpresso).

Na minus to, że jest plastikowy, a kawa z gorącą wodą mają bezpośredni kontakt z tworzywem. Nie wpływa to na smak kawy, ale nie mam pewności czy z plastiku nie uwalniają się żadne szkodliwe substancje. Jeśli jednak nie będziesz przesadzał z częstością korzystania z tej metody, wszystko powinno być w porządku.

3. Zaparzacz do kawy (Cafflano)

Czego potrzebujesz: gorąca woda, ziarna kawy

Zaparzacz do kawy Cafflano to prawdopodobnie najszybsza i wymagająca najmniej dodatkowego sprzętu metoda parzenia kawy w podróży. Jak przystało na metodę przelewową, za przygotowanie kawy odpowiada tutaj dripper – tym razem w wydaniu ze stalową siatką. Przygotowanie kawy w Cafflano polega na wyjmowaniu kolejnych segmentów urządzenia, aż zostanie nam w ręku sam kubek z pyszną kawą.

Jak zrobić kawę w Cafflano? Zmiel ok. 15 g kawy w górnej części z młynkiem i zdejmij młynek z zaparzacza. Zalej znajdujący się niżej dripper gorącą wodą, odczekaj kilkadziesiąt sekund i zalej go wodą ponownie. Gdy zleci już cała woda, zdejmij część z dripperem i… kawa jest już gotowa w naczyniu poniżej! 

Dzięki stalowej siatce, Cafflano nie wymaga dodatkowych filtrów (co jest dużym plusem). Wadą tego rozwiązania jest tendencja do zapychania się drippera. Kawa zrobi się tak czy inaczej, ale zbyt długie parzenie się może spowodować, że w kawie pojawią się nutki goryczy. Nie jest to wielki problem i z powodzeniem używałem tego urządzenia w czasie podróży do Czarnogóry.

4. Kawiarka

Czego potrzebujesz: kuchenka gazowa lub elektryczna, młynek do kawy, ziarna kawy

Kawiarka to obowiązkowe wyposażenie domowej kawiarni, ale z powodzeniem sprawdza się też w podróży. Ma jednak dodatkowe wymaganie, którego nie mają metody przelewowe – trzeba umieścić ją na ogniu. Sprawdzi się w tej roli zwykła kuchenka gazowa, elektryczna, ale też turystyczna kuchenka zasilana cartridgem. Kawiarka to jedyna metoda ciśnieniowa z wymienionych przeze mnie wariantów kawy w podróży.

Jak zrobić kawę w kawiarce? Zmiel kawę (liczba gramów zależy od wielkości Twojej kawiarki) tak, aby część na kawę była wypełniona w całości. Nalej zimną lub letnią wodę do dolnego naczynka (do wysokości zaworu bezpieczeństwa), zakręć kawiarkę i ustaw na małym ogniu. Kawa po jakimś czasie zacznie wypływać z dyszy kawiarki. Nie trzymaj urządzenia na ogniu do ostatniej kropelki kawy, bo może się wtedy przepalić.

Niewątpliwą zaletą kawiarki jest możliwość zaparzenia kawy pod wyższym ciśnieniem. Dobrze sprawdzą się tu kawy palone na ciemno, dzięki którym napar będzie bardziej gorzki niż ten z metod alternatywnych. Kawiarka jest nieco bardziej wymagająca w myciu od drippera czy AeroPressa, przez co polecam korzystanie z niej przede wszystkim na campingach i w miejscach, gdzie będziesz miał dostęp do bieżącej wody.

5. French Press

Czego potrzebujesz: gorąca woda, papierowe okrągłe filtry, młynek do kawy, ziarna kawy

French Press nie jest moim pierwszym wyborem jeśli chodzi o sprzęt wykorzystywany w podróży, bo zajmuje sporo miejsca, a przede wszystkim jest wykonany ze szkła, przez co dość kruchy. Jeśli warunki Ci na to jednak pozwolą (np. wyruszysz w podróż camperem), French Press pozwoli na przygotowanie smacznej kawy, a dodatkowo spienienie mleka, jeśli zamarzy Ci się coś zbliżonego w formie do cappuccino.

Jak zrobić kawę we French Press? Zmiel ok. 18 g kawy (6 g kawy na 100 ml wody, grube mielenie), wsyp ją na dno French Pressa i zalej ją ok. 300 ml wody o temperaturze ok. 94℃. Zamieszaj kawę i nałóż tłoczek. Po ok. 4 minut wciśnij tłoczek do środka, aby oddzielić płyn od fusów. Gotowe!

Dużą korzyścią z korzystania z French Pressa jest to, że nie wymaga on filtrów. Kawa z niego będzie intensywna i mocniejsza w odróżnieniu od kaw z metod przelewowych. Jeśli drip da Ci kawę zbyt lekką, powinieneś spróbować French Pressa. Mając więcej chętnych do wypicia kawy w czasie wyjazdu, French Press będzie dobrym wyborem (jednorazowo można tu zrobić więcej naparu). Wady? Z braku papierowego filtra, do filiżanki może się przedostać trochę fusów.

6. Chemex

Czego potrzebujesz: gorąca woda, papierowe stożkowe filtry, młynek do kawy, ziarna kawy

Ach, gdyby nie kruchość urządzenia, podróżowałbym z nim w każdych warunkach. Nie dość, że kawa z Chemexa jest niezwykle delikatna i lekka, to jeszcze sam sprzęt został zaprojektowany z dużą dbałością o szczegóły. Oczywiście w podróży nie chodzi o to, żeby “wyglądało”, ale estetyki stojącej za Chemexem nie można zignorować.

Jak zrobić kawę w Chemexie? Włóż stożkowy filtr do Chemexa i przepłucz go gorącą wodą, którą potem wylej z urządzenia. Zmiel kawę w zależności od potrzeb (minimum 20-25 g), wsyp ją do filtra i zalej gorącą wodą, lejąc ją po ścianach urządzenia. Po 30-40 sekundach wlej drugą porcję wody, a gdy spłynie – wyjmij filtr z kawą. Napój gotowy!

Szklany Chemex daje Ci gwarancję, że kawa nie ma najmniejszego kontaktu z potencjalnie niebezpiecznymi tworzywami sztucznymi. Musisz uważać na niego w czasie transportu, bo pomimo grubego szkła, łatwo uszkodzić np. wylewkę (wiem, co mówię). Chemex wymaga stożkowych filtrów papierowych, ale z powodzeniem możesz korzystać z tych do V60 (i odwrotnie).

Podróżowanie z kawą – jaką kawę warto wybrać?

Jeśli kawa rozpuszczalna lub mielona kawa z marketu spełniają cały czas Twoje wymagania, proponuję Ci otworzenie się na nowe możliwości i wejście nieco głębiej w świat kawy. Wystarczy, że kupisz na początek 1-2 rodzaje ziaren kawy (im bardziej różnorodne, tym lepiej) i zdecydujesz się na jedną metodę parzenia kawy.

Mówiąc o kawie w telegraficznym skrócie tak, aby nie przytłoczyć Cię (i nie zanudzić) informacjami, zebrałem w kilku punktach poniżej najważniejsze cechy kawy, na które powinieneś zwrócić uwagę przy kupowaniu następnej paczki.

Gatunek kawy

Mamy na świecie dwa główne gatunki – Coffea Arabica (a w niej odmiany typica i bourbon) oraz Coffea Canephora (z odmianą robusta). Dla uproszczenia rozróżniamy arabicę (wyższa jakościowo, bardziej aromatyczna, łagodniejsza w smaku, bardziej kwaśna, mająca mniej kofeiny) i robustę (bardziej “przemysłowa”, gorszy aromat, zasobniesza w kofeinę). Szukamy zdecydowanie kawy arabica.

Pochodzenie kawy

Kawa rośnie w tzw. pasie kawowym (coffee belt), czyli równoległym do równika pasie obejmującym m.in. Amerykę Południową i Środkową (np. Gwatemala, Nikatagua, Brazylia, Kolumbia), Afrykę (Etopia, Kenia), Azję (Malezja). Kawy afrykańskie są generalnie bardziej kwaśne, a te z Ameryki Południowej – mocniej czekoladowe i orzechowe.

Gdzie kupić dobre ziarna kawy? Kolumbijska kawa La Cabana i kenijska Kariru, które mogłeś zauważyć na zdjęciach i w których rozsmakowałem się w czasie podróży do Czarnogóry, znalazłem w sklepie z kawą Przyjaciele Kawy. U nich znajdziesz też cały sprzęt, o którym opowiadam w artykule.  

Metoda obróbki kawy

Nie wchodząc głębiej w szczegóły, ziarna kawowca po zebraniu na plantacji można obrobić na wiele sposobów. Dwa główne to obróbka na sucho (kawa jest mniej kwasowa, ma słodki i intensywny aromat) oraz obróbka na mokro (wyraźnie kwaśniejsza, o lekkim smaku). Ja preferuję kawę obrabianą na mokro, bo szukam w kawie dużo kwasowości. Mokra metoda daję też większą gwarancję, że w kawie nie ma pleśni i innych niechcianych form życia. ;)

Sposób palenia

Kawę można generalnie palić na ciemno i na jasno. Im ciemniejszy wypał, tym kawa ma mniej kofeiny, jest mniej kwasowa i pełniejsza goryczy. Ciemno palone ziarna wykorzystuje się do parzenia kawy metodami ciśnieniowymi (w ekspresie ciśnieniowym, a w domu – w kawiarce). Jasny wypał pozwala na zachowanie większej ilości kofeiny, daje dużą kwasowość i niewyczuwalną prawie gorycz. Idealny sposób do kaw parzonych metodami alternatywnymi (dripper, AeroPress).

Skąd wziąć gorącą wodę? Jak zrobić kawę bez prądu i kuchni?

Jakbyś się nie starał, bez gorącej wody nawet najlepsze ziarna i najwygodniejszy przyrząd nie pozwolą Ci cieszyć się z kubka pysznej kawy w podróży. Nie jest to sytuacja bez wyjścia, bo zdobycie wrzątku to rzecz do ogarnięcia – nawet, jeśli nie masz potrzebnej “infrastruktury”. ;)

Najbardziej przewidywalnym i godnym zaufania rozwiązaniem jest podróżowanie ze swoim palnikiem i kuchenką turystyczną albo korzystanie z tej w camperze, ale… umówmy się, komu chce się targać ze sobą tyle sprzętu? Z pomocą przyjdzie więc gorąca woda w termosie – możesz ją pozyskać w górskim schronisku, dowolnej restauracji, kawiarni i wszędzie tam, gdzie ten szansa na prąd i gaz. ;)

Dobry termos utrzyma przez dłuższą chwilę temperaturę powyżej 90 stopni Celsjusza, przez co będziesz w stanie zrobić dobrą kawę. Jeśli boisz się, że woda zbyt szybko wystygnie, zrób kawę od razu po otrzymaniu wrzątku i to gorącą kawę wlej do termosu. Nie będzie wtedy problemu z zaparzaniem i w najgorszym wypadku wypijesz ją ciut chłodniejszą niż zazwyczaj.

Jakie artykuły powinieneś jeszcze przeczytać?

Wiem, że dowiedziałeś się już sporo, ale mam dla Ciebie sporą dawkę dodatkowej podróżniczej wiedzy, która może Ci się przydać zarówno w planowaniu wyjazdów, jak i dobrym spędzaniu czasu w podróży. Rzuć okiem na tematy – który jest dla Ciebie najbardziej interesujący?

Poznałeś właśnie najlepsze, moim zdaniem, metody parzenia kawy w podróży, które pozwolą Ci nie tylko na zrobienie pysznego napoju, ale też będą wygodne i zajmą niewiele czasu. Polecam oczywiście odwiedzanie lokalnych kawiarni (szczególnie z kawą specialty) i testowanie nowych smaków, ale… nie oznacza to, że nie powinieneś być dobrze przygotowany do samodzielnego zrobienia dobrej kawy w podróży. Życzę Ci udanej eksploracji kawowych tematów i szybkiego znalezienia Twojej ulubionego sposobu parzenia kawy na wyjeździe!

Portret Bartek Dziwak blog podróżniczy Bartekwpodrozy.pl

Dzięki, że przeczytałeś ten artykuł!​

Napisaliśmy go zgodnie z standardami jakości naszych publikacji, korzystając z 15 lat doświadczenia w podróżach. Dbamy o to, aby tekst był aktualny, wiarygodny i pełen osobistych wskazówek. 

  • Chciałbyś coś dodać do artykułu? Zauważyłeś błąd lub nieaktualne dane? Napisz do nas korzystając ze strony Kontakt.

Skomentuj artykuł

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze