10 najlepszych dań kuchni gruzińskiej. Subiektywny ranking [PRZEPISY]

20 lipca 2019
(aktualizacja: 19 kwietnia 2022)

Miłośniku podróży! Chcesz podróżować bez stresu i oszczędzić czas na planowaniu? Mogę Ci pomóc! Sprawdź, co przygotowałem dla Ciebie w sklepie Bartekwpodrozy.pl.

Samozwańczym ambasadorem gruzińskiej kuchni stałem się na długo przed moimi pierwszymi krokami na kaukaskiej ziemi. Gdy wzrastała częstotliwość lotów na Kaukaz, rosło również zainteresowanie Gruzją w naszym społeczeństwie. Tą właśnie drogą kuchnia gruzińska zaczęła wkraczać na polskie stoły.

Przez mój długi już romans z tą przepyszną kuchnią, zdążyłem wypracować autorski ranking 10 najlepszych dań kuchni gruzińskiej. Jakie gruzińskie dania mogę Wam więc polecić?

Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #10 - badridżiani

Sercem tego dania jest bakłażan, bardzo popularny składnik gruzińskich przekąsek. Podaje się go w większości restauracji w Gruzji, ale w Polsce jest również dość powszechny.

badridżiani jako jedno z dań kuchni gruzińskiej
Fot. Emilia z Konkolpolny.pl

Smażone plastry bakłażana wypełnia się orzechową pastą z dodatkiem kolendry i zawija się je, tworząc małe porcje przekąski.

Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Standardowo nie podaje się go jednak podgrzanego.

Przepis na przygotowanie badridżiani jest dostępny na blogu zlotaproporcja.pl - spróbujcie przygotować to danie sami. Nie wygląda na zbyt skomplikowane, a jest przepyszne. 

PLANUJESZ PODRÓŻ DO GRUZJI?

Mogę Ci w tym pomóc na dwa sposoby - zdecyduj, który lepiej do Ciebie pasuje. 

SPOSÓB 1 - mapka atrakcji i ważnych punktów

Oszczędzaj czas na planowaniu atrakcji, nie przegap niczego ważnego i nie zastanawiaj się nad transportem i wyborem hoteli. 

SPOSÓB 2 - indywidualny plan podróży

Zupełnie nie myśl o planowaniu i przeszukiwaniu internetu - wszystko zaplanuję za Ciebie i dam Ci gotowy plan podróży.

Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #9 - lobiani

Lobiani było jednym z pierwszych gruzińskich dań, których spróbowałem w Polsce.

Kuchnia gruzińska - Wypełnione fasolą lobiani na talerzu
Fot. Sandra C, licencja CC BY-SA 2.0

Dawniej smakowało mi niesamowicie, ale wraz z poznawaniem nowych propozycji z menu restauracji, zeszło ostatecznie na dalszą pozycję w moim rankingu.

Lobiani to chlebowe ciasto, które w środku wypełnione jest pastą z czerwonej fasoli. Samo gruzińskie słowo "lobio" oznacza właśnie fasolę.

Nadzienie placka jest dość ostre, więc nie każdemu może przypaść do gustu. Uspokajam jednak - przy mojej naprawdę niskiej tolerancji na ostre smaki, lobiani smakuje mi bardzo dobrze i nie drażni za mocno kubków smakowych.

Danie występuje pod różnymi postaciami, ale w Polsce najczęściej będzie to okrągły, przypominający pizzę placek pokrojony w trójkątne kawałki. Jemy go zazwyczaj rękami.

Przepis na lobiani znajdziecie na stronie Oblicza Gruzji.

Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #8 - chaczapuri imeruli

Tym daniem zaczynamy przygodę z gruzińskim towarem eksportowym na cały świat - chaczapuri.

Kuchnia gruzińska - Chaczapuri imeruli jako jedno z dań kuchni gruzińskiej
Fot. Matt Taylor-Gross, Saveur.com

Chaczapuri to zapiekany placek chlebowy, które w zależności od wersji tego dania, wypełniony jest różnymi dodatkami. Obowiązkowym z nich jest jednak ser podpuszczkowy (lub twarogowy), co potwierdza tłumaczenie nazwy dania: "chaczo" to twaróg, a "puri" to chleb.


Chaczapuri dla Gruzinów stanowi tak ważny element narodowej kultury, że zgodnie z wykładnią Tbiliskiego Uniwersytetu Państwowego, inflację w Gruzji mierzy się poprzez obserwację… zmiany kosztu wytworzenia chaczapuri.

Chaczapuri imeretyńskie to "wersja podstawowa" tego dania. We wnętrzu okrągłego placka zapieczone jest wyłącznie serowe nadzienie.

Podczas naszej podróży marszrutką do Mestii, skąd wyruszyliśmy do Ushguli, kierowca busika zatrzymał się przy małej, przydrożnej knajpce właśnie po to, żeby w sprinterskim tempie pochłonąć gorący placek chaczapuri imeruli.

Gdy zawartość sera w krwi Gruzinów spada, zjazd na pobocze i szybkie uzupełnienie zapasów jest widać konieczne.

Przepis na imeruli jest dostępny na blogu Jagodzianka.com.


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #7 - zupa charczo (kharcho)

Charczo to pierwsza i jedyna w zestawieniu gruzińska zupa.

Talerz zupy kcharczo
Fot. Lesya Dolyk, CC BY-SA 2.0

Spróbowałem jej dopiero będąc na Kaukazie. Po tym, jak wymarzliśmy brodząc w błocie w drodze do klasztoru Cminda Sameba, zeszliśmy do Kazbegi i szukaliśmy dania, które momentalnie nas rozgrzeje.

Polecono nam zamówienie talerza gorącej charczo i rzeczywiście - mieszanka użytych w niej przypraw szybko przywróciła w nas krążenie.

Zupa charczo w swojej najbardziej popularnej wersji jest przygotowywana z wołowiny, chociaż używa się do niej również jagnięciny czy wieprzowiny. Mięso występuje w formie pulpetów, które rozdzielamy na porcje już podczas jedzenia.

Wśród składników znajdziemy posiekane orzechy, ryż i mieszankę przypraw, w której dominują aromaty uwielbianej w Gruzji kolendry, bazylii i ostrej papryki. Taki zestaw potrafi rozgrzać najbardziej zmarznięte podniebienia.

W moim świecie zupy nie są daniami, którymi potrafię się najeść, więc i charczo traktuję jako świetne preludium przed następnymi, bardziej treściwymi potrawami. Ale przyznać trzeba, że zupka w połączeniu z dużym plackiem chaczapuri może pokonać nawet najbardziej głodnych miłośników Kaukazu.


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #6 - chaczapuri guruli

Kolejna i na pewno nie ostatnia wariacja na temat eksportowego, gruzińskiego chaczapuri.

kuchnia gruzińska

Danie przyjmuje odmienna formę od opisywanego już przeze mnie imeruli i wygląda trochę jak włoskie calzone.

Baza nadzienia placka pozostaje niezmienna (brak sera w chaczapuri mógłby pewnie wywołać w Gruzji duże zamieszki), ale dodatkowo znajdziemy tu również jajko oraz świeży koperek.

Danie jest bardzo dobrym wyborem, gdy chcemy przełamać nieco monotonię smaku sera - jajko komponuje się tu bardzo korzystnie.

Polskie blogi kulinarne milczą na temat przepisów na guruli, ale po angielsku dostępne są na blogu Food Perestroika


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #5 - czkmeruli

Świetne, choć znacznie mniej popularne w Polsce danie, to pierwsze z gatunku tych, które przyrządza się i podaje w glinianych półmiskach.

Kuchnia gruzińska -  Kurczak czkmeruli - danie kuchni gruzińskiej

Czkmeruli to kurczak (najczęściej udka) zapieczony w mleczno-czosnkowym sosie. Aromat jest niesamowity - o ile zapach czosnku to coś, co nie przeszkadza Wam w kuchni.

Zapiekanie w sosie powoduje, że kurczak jest bardzo miękki i ustach rozpada się na kawałki. Pochłonięcie zawartości półmiska zajmuje dosłownie chwilę.

Danie w Gruzji podawane jest często z ziemniakami - pieczonymi lub w postaci puree.

Przepis znalazłem tylko na angielskojęzycznej stronie Venturists.net. Do wykonania dania potrzeba niewielu składników, a przygotowanie zajmuje mało czasu.


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #4 - odżahuri (ojakhuri)

Może to jeszcze nie podium, ale od tej pozycji rankingu zaczynają się prawdziwe hity gruzińskiej kuchni. Być w Gruzji i nie zjeść tego i kolejnych dań to tak, jakby ugodzić Gruzina prosto w jego serdeczne serce.

Kuchnia gruzińska - Ojakhuri (odżachuri) jedzone w Gruzji z Natalką

Odżahuri znajdziecie prawdopodobnie w większości menu polskich lokali serwujących kaukaską kuchnię.

Podobnie jak czkmeruli, danie serwuje się w glinianych półmiskach. Jego podstawą jest mięso wieprzowe, które pieczone jest w winnym sosie razem z ziemniakami i cebulą. Często wśród składników znajdziemy również paprykę.

Potrawa jest świetnie przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw, gdzie nie brakuje oczywiście ukochanej przez Gruzinów kolendry.

Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #3 - kubdari

Kubdari w swojej formie bardzo przypomina lobiani czy imeruli - to okrągły, podobny do pizzy, chlebowy placek.

Kuchnia gruzińska - Placek kubdari wypełniony mięsem na talerzu

Rewolucję przynosi jednak nadzienie, bo w tym przypadku możemy liczyć na solidną porcję zmielonego, wieprzowo-jagnięcego mięsa.

Gruzińscy kucharze nie mogli by sobie tego oczywiście odpuścić - w daniu znajdziemy naprawdę sporo kolendry i ostrych przypraw. Przez to właśnie kubdari jest bardzo wyraziste, a jego przyjemny aromat czuć już z kuchni restauracji.

Kuchnia gruzińska - Zbliżenie na kubdari- danie kuchni gruzińskiej

Jeśli nie przepadamy za ostrymi daniami, a trafimy na nieszczędzącego przypraw kucharza, to możemy zmierzyć się z wyzwaniem. Warto je podjąć, bo kubdari to danie z gatunku tych, które pamięta się jeszcze długo po pierwszym spróbowaniu.

Im kubdari bliższe gruzińskim oryginałom, tym mniej w nim ciasta, a więcej mięsa. W idealnej wersji mięsne nadzienie przykryte jest warstwą ciasta cienką jak pergamin.

Najbliższy gruzińskim ideałom był kubdari spod ręki autora bloga Podróże na języku - tam znajdziecie prosty przepis na to danie.


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #2 - chaczapuri po adżarsku (adjaruli)

Ze względu na swoją formę, adżarskie chaczapuri jest na pewno symbolem gruzińskiej kuchni.

Kuchnia gruzińska - Adżarskie chaczapuri na talerzu

Dla mnie to też danie wstydu, bo zajadałem się nim w Polsce nie wiedząc, że moim sposobem jedzenia profanuję gruzińskie tradycje. Dopiero właścicielka restauracji w Kazbegi pokazała mi, jak prawidłowo przygotować adjaruli do spożycia.

Z tego zajścia powstał zresztą kompromitujący mnie film, który nigdy nie ujrzy światła dziennego.

Kształtem przypominające łódkę danie to wypełniony zapieczonym serem placek chlebowy, do którego dodano żółtko jajka i małą kostkę masła. Zadaniem gościa restauracji jest odpowiednie przygotowania dania do zjedzenia.

Jak jeść adżarskie chaczapuri?

Należy najpierw wybrać nożem ser spod brzegów łódki, a później wymieszać go dokładnie z rozpuszczającym się masłem i żółtkiem.

Wtedy już możemy odłożyć sztućce i zacząć jedzenie, odrywając po kawałku placka i maczając go w serowo-maślanym nadzieniu.

Jeśli mieszanka mąki, sera, masła i jajka może być obłędna, to ten obłęd powstaje właśnie wtedy, gdy gruzińskie ręce przygotują z tych składników chaczapuri po adżarsku.

Kasia i Wojtek z Roadtripbus.pl rozłożyli przygotowywanie adżarskiego chaczapuri na czynniki pierwsze. 


Najlepsze dania kuchni gruzińskiej #1 - chinkali (khinkali)

Laureatem mojego subiektywnego rankingu ulubionych dań z Gruzji są pierożki chinkali. A wybór nie był prosty, bo kuchnia gruzińska trafia w moje gusta tak idealnie, że wyprzedzić ją może tylko nasz, ojczysty dorobek kulinarny.

Pierogi chinkali na talerzu - ulubione danie kuchni gruzińskiej
Fot. Sandra C, CC BY-SA 2.0

Chinkali to danie z gatunku kulinarnych ambasadorów kraju.

Jeśli zapytalibyście mnie, co zjeść podczas swojej pierwszej wizyty w Gruzji albo chociaż przy pierwszym wyjściu do gruzińskiej restauracji w Polsce, to chinkali byłoby wyborem tak oczywistym, jak zakup kawy w kawiarni lub chleba w piekarni.

Dopiero podróż do Gruzji uświadomiła mi, jak różnorodne może być chinkali i pod jak wieloma postaciami może występować w kartach dań.

Koronne nadzienie pierożków to mocno zmielone i intensywnie przyprawione mięso jagnięce, wołowe lub wieprzowe, pływające w gorącym rosole wypełniającym wnętrze sakiewki. W Polsce kupimy również chinkali z nadzieniem serowym, a w Gruzji trafiłem również na ziemniaczane czy szpinakowe.

Nie pozwólcie sobie na profanację sposobu jedzenia chinkali.

Jak jeść chinkali?

Kategorycznie nie używamy przy tym sztućców.

Pierożek należy złapać za ogonek, odwrócić sakiewką do góry, a następnie delikatnie nadgryźć i wypić znajdujący się w nim wywar.

Dopiero wtedy możemy wziąć się za konsumpcję sakiewki z nadzieniem. Ogonek, za który trzymaliśmy chinkali, odkładamy na stół - w złym tonie jest jego zjedzenie (a dodatkowo często ciasto w nim jest zakalcem).

Chociaż jestem zdania, że prawdziwe chinkali zrobi tylko rodowity Gruzin, to na stronie Katarzyny Rzepeckiej odnalazłem przepis na to danie. Spróbujcie i zobaczcie, jak mocno uda się zbliżyć do gruzińskiego wzoru.

Trafiłem na opowieści, że w tradycyjnych, gruzińskich restauracjach rozliczenie za zjedzone chinkali odbywa się poprzez policzenie pozostawionych na stole ogonków.

Podróż do Gruzji - o czym powinieneś pamiętać?

Jak każda podróż za granicę, wyjazd do Gruzji wymaga odpowiednich przygotowań i zaplanowania kilku ważnych spraw. Domyślam się, że ten etap przygotowań może być stresujący - wypisałem więc poniżej wszystkie ważne kroki, o których powinieneś pamiętać przed podróżą do Gruzji.

Sprawdź aktualne warunki wjazdu do Gruzji na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Znajdź tanie loty korzystając z Momondo lub wyszukiwarki Wizzair.

Wykup ubezpieczenie podróży korzystając z darmowego kalkulatora ofert.

Zamów darmową kartę Curve do taniej wymiany walut (i odbierz 50 zł na start).

Jeśli nie masz ochoty na planowanie, zamów indywidualny plan zwiedzania Gruzji szyty na miarę.

Sprawdź wszystkie artykuły w kategorii Gruzja, aby znaleźć inspiracje do zwiedzania.
Wynajmij samochód i bądź elastyczny w podróżowaniu po zakamarkach Gruzji.
Zarezerwuj noclegi w dobrych lokalizacjach, abyś wygodnie zwiedzał kolejne punkty Gruzji.

Poznaj listę najlepszych książek o Gruzji i kup te, które najbardziej chciałbyś przeczytać.

Ciesz się wyjazdem! Życzę Ci udanej podróży do Gruzji


Kuchnia gruzińska zdobywa europejskie rynki coraz śmielej. Poza licznymi restauracjami, na osiedlach pojawiają się małe, gruzińskie piekarnie prowadzone przez imigrantów z Kaukazu. Ceny dań są umiarkowane, a paleta smaków zbliżona do tych, do których przyzwyczajone są polskie podniebienia. Powinno Wam zasmakować.

Przygotuj się do podróży za granicę - praktyczne wskazówki

Ubezpieczenie podróży: nie wyjeżdżaj za granicę bez ubezpieczenia turystycznego. To po prostu nieodpowiedzialne. Sprawdź za darmo ceny i wybierz najlepsze ubezpieczenie.

Wymiana walutzamów darmową kartę, aby wymieniać waluty po najniższym dostępnym kursie i odbierz 50 zł w prezencie od razu, gdy skorzystasz z karty.

Rezerwacja noclegów: sprawdź moje sposoby na rezerwację tanich i sprawdzonych noclegów przez portal Booking.com

Rozsądne pakowanie się: poznaj moje wskazówki na temat pakowania się w minimalistyczny sposób. Dzięki temu nie będziesz dźwigać niepotrzebnych kilogramów. 

Poznaj ciekawe strony i aplikacjezapisz się na mój darmowy kurs mailowy i poznaj aplikacje i strony internetowe, z których korzystam w każdej podróży.

Odwiedź mój sklep internetowy: sprawdź moje ebooki z gotowymi trasami wędrówek po górach i mapki z atrakcjami miast, które ułatwią Ci zwiedzanie.

Spodobał Ci się ten artykuł? Możesz wesprzeć moją pracę stawiając mi wirtualną kawę. Najniższy możliwy datek to 5 zł. Dziękuję Ci z góry za docenienie mojej pracy! ;) 

Co zabieram w każdą podróż? Zajrzyj do mojego plecaka

Przez ponad 10 lat podróżowania udało mi się skompletować zestaw ulubionych ubrań, sprzętu i akcesoriów, z którymi wyjeżdżam w moje podróże. Lista poniżej to ściągawka, z której możesz skorzystać. 

  • wygodne buty: mój sprawdzony model na zwiedzanie miasta, ale też dłuższe, górskie wędrówki po różnego rodzaju nawierzchniach to Merrell Moab 2,
  • plecak: korzystam z taniego modelu Quechua Arpenaz NH100, który sprawdził się w każdych warunkach i bez problemu mieści się do bagażu podręcznego w tanich liniach lotniczych,
  • duży plecak wyprawowy: na dłuższe podróże w dalsze zakątki świata zabieram plecak Quechua Forclaz 70, w którym mieści się wszystko, czego potrzebuję do komfortowego życia,
  • ręcznik szybkoschnący: tu również sprawdza się tani, wytrzymały model Nabaiji XL 110x175 cm, którym da się wytrzeć dorosły mężczyzna + mały Nabaiji S 39x55 cm do wycierania rąk i twarzy,
  • termos: najlepszym termosem, jakiego używałem jest butelka termiczna CamelBak MultiBev z odkręcanym kubkiem i silikonową pokrywką - idealnie dla dwóch osób, 
  • telefon: Stories na Instagram oraz część zdjęć dostępnych na blogu to efekt mojej współpracy z telefonem iPhone XS, który w podróży jest moim drugim mózgiem,
  • dron: na świat z góry patrzę dzięki kompaktowemu, ważącemu raptem 249 g dronowi DJI Mavic Mini z zestawem Fly More Combo, który mieści się i w bagażu podręcznym, i w kieszeni, 

Kto jest autorem tego artykułu?

Portret Bartek Dziwak blog podróżniczy Bartekwpodrozy.pl

Autorem tekstu jest Bartek Dziwak - prowadzący blog podróżniczy Bartekwpodrozy.pl. Więcej informacji znajdziesz na stronach O mnie i Współpraca

  1. Polub Bartekwpodrozy.pl na Facebooku.
  2. Obserwuj @bartekwpodrozypl na Instagramie.
  3. Zapisz się na darmowy kurs mailowy "Niezbędnik podróżnika".

ARTYKUŁ PRZECZYTANY?
NALEŻY SIĘ NAGRODA! 

W podziękowaniu mam dla Ciebie kod rabatowy CZYTELNIK na 10% ZNIŻKI w moim sklepie.

 Znajdziesz tam praktyczne ebooki z planami górskich wędrówek i interaktywne mapy atrakcji miast.

Skomentuj artykuł
guest
5 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
cross